Limba română
Miercuri, 2017-08-23, 5:25 AM
Meniu site

Căutare

Autentificare

Calendar
«  August 2017  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Arhiva materialelor

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Prietenii site-ului
 • Blog-ul oficial
 • Comunitatea uCoz România
 • FAQ
 • Manual

 • Înapoi                           Cuprins                         Înainte

   

   

   

  Fraza

  Fraza este o îmbinare de propoziţii legate prin înţeles. Componentele sintactice ale frazelor sunt propoziţiile. Numărul propoziţiilor într-o frază este egal cu numărul predicatelor din fraza respectivă. Din acest punct de vedere, fraza se defineşte ca o unitate sintactică cu două sau mai multe predicate.

   

  Felurile propoziţiei din cadrul frazei

   În funcţie de importanţa pe care o au în structura frazei şi după conţinutul lor, propoziţiile sunt de două feluri: a) propoziţii principale şi b) propoziţii secundare.

  Propoziţiile principale au un caracter de sine stătător. În cadrul frazei, ele nu depind de altele, constituind nucleul central în jurul căruia se organizează propoziţiile secundare.

  Propoziţiile secundare sunt insuficiente ca înţeles, ele depinzând de alte propoziţii din frază. De exemplu, în frază Nu tulbura fântâna 1/ care ţi-a potolit setea. 2/ (Folclor), propoziţia Nu tulbura fântâna este principală, iar care ţi-a potolit setea secundară.

  După raportul sintactic stabilit între ele, se disting: a) propoziţii regente şi b) propoziţii subordonate.

  a) propoziţia regentă este cea de care depinde o altă propoziţie în frază.

  b) propoziţia subordonată este propoziţia care depinde sintactic de altă propoziţie (regentă).

  În fraza de mai sus prima propoziţie este principală şi, totodată, regentă pentru propoziţia a doua, care este o subordonată.

  Termenul de propoziţie regentă nu este echivalent cu cel de propoziţie principală. Astfel, propoziţiile principale pot fi numai propoziţii regente. În acelaşi timp, propoziţiile secundare pot apărea atât ca subordonate, cât şi ca propoziţii regente pentru alte propoziţii subordonate.

   

  Înapoi                           Cuprins                         Înainte