Limba română
 Afix

Afix

Instrument gramatical cu rol de prefix, sufix sau infix; nume generic dat prefixelor, sufixelor şi infixelor. Din categoria afixelor fac parte prefixele şi sufixele derivative (în- din încărunţi, -uţă din cănuţă), sufixele gramaticale (-ez din desenez) şi desinenţele (-i din fraţi, -e din bune, -m din lucrăm). Ca unitate minimală de expresie, afixul se opune cuvântului. Ceea ce diferenţiază afixele de cuvinte este lipsa de autonomie a celor dintâi.

Afixele sunt de două feluri. Se disting, pe de o parte,

afixe lexicale (prefixele şi sufixele derivative), cu ajutorul cărora se formează noi unităţi lexicale de la un cuvânt de bază, iar, pe de altă parte,

● afixe gramaticale (sufixele gramaticale şi desinenţele), care ajută la exprimarea categoriilor gramaticale.

Deosebirea dintre aceste două tipuri de afixe rezidă în rolul cu care ele sunt folosite în limbă. Afixele lexicale servesc la formarea cuvintelor noi, a unităţilor lexicale distincte, iar afixele gramaticale sunt folosite cu rol morfologic, pentru alcătuirea formelor flexionare care exprimă anumite aspecte gramaticale ale cuvântului. Astfel, afixele lexicale sunt purtătoare de informaţie lexicală şi intră în componenţa cuvintelor derivate, iar afixele derivative sunt purtătoare de informaţie gramaticală şi sunt componente ale cuvintelor flexibile.

Cu o valoare apropiată de cea a afixelor gramaticale, în limba română, se mai utilizează articolul substantival (un, o, nişte, -l, -a, -i, -le), articolul genitival (al, a, ai, ale), articolul adjectival (cel, cea, cei, cele) şi verbele auxiliare care ajută la formarea timpurilor şi modurilor compuse şi a diatezei pasive.

 

 

Joi, 2018-10-18, 10:10 AM
Bine aţi venit Vizitator
Acasă | Înregistrare | Autentificare
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Octombrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhiva materialelor
Statistici

Total online: 4
Vizitatori: 4
Utilizatori: 0
Prietenii site-ului

Copyright MyCorp © 2018
Găzduire site gratuită — uCoz