Limba română
Marţi, 2017-08-22, 5:43 PM
Meniu site

Căutare

Autentificare

Calendar
«  August 2017  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Arhiva materialelor

Statistici

Total online: 8
Vizitatori: 8
Utilizatori: 0

Prietenii site-ului
 • Blog-ul oficial
 • Comunitatea uCoz România
 • FAQ
 • Manual

 • Afix

  Instrument gramatical cu rol de prefix, sufix sau infix; nume generic dat prefixelor, sufixelor şi infixelor. Din categoria afixelor fac parte prefixele şi sufixele derivative (în- din încărunţi, -uţă din cănuţă), sufixele gramaticale (-ez din desenez) şi desinenţele (-i din fraţi, -e din bune, -m din lucrăm). Ca unitate minimală de expresie, afixul se opune cuvântului. Ceea ce diferenţiază afixele de cuvinte este lipsa de autonomie a celor dintâi.

  Afixele sunt de două feluri. Se disting, pe de o parte,

  afixe lexicale (prefixele şi sufixele derivative), cu ajutorul cărora se formează noi unităţi lexicale de la un cuvânt de bază, iar, pe de altă parte,

  ● afixe gramaticale (sufixele gramaticale şi desinenţele), care ajută la exprimarea categoriilor gramaticale.

  Deosebirea dintre aceste două tipuri de afixe rezidă în rolul cu care ele sunt folosite în limbă. Afixele lexicale servesc la formarea cuvintelor noi, a unităţilor lexicale distincte, iar afixele gramaticale sunt folosite cu rol morfologic, pentru alcătuirea formelor flexionare care exprimă anumite aspecte gramaticale ale cuvântului. Astfel, afixele lexicale sunt purtătoare de informaţie lexicală şi intră în componenţa cuvintelor derivate, iar afixele derivative sunt purtătoare de informaţie gramaticală şi sunt componente ale cuvintelor flexibile.

  Cu o valoare apropiată de cea a afixelor gramaticale, în limba română, se mai utilizează articolul substantival (un, o, nişte, -l, -a, -i, -le), articolul genitival (al, a, ai, ale), articolul adjectival (cel, cea, cei, cele) şi verbele auxiliare care ajută la formarea timpurilor şi modurilor compuse şi a diatezei pasive.