Limba română
 Acuzativ

 Acuzativ

Caz subordonat al substantivului, specific, de asemenea, celorlalte clase de cuvinte din clasa numelui: pronume, adjectiv, numeral. Apare în contexte de tipul: a aştepta, a căuta, a vedea ... pe cineva sau ceva. Răspunde la întrebările: pe cine? ce? Din punct de vedere formal, acuzativul, în cele mai multe cazuri, este omonim cu nominativul. Se deosebeşte de acesta prin utilizare (admite prezenţa prepoziţiilor, iar în ce priveşte topica, este postpus verbului) şi prin tipul de relaţii realizate în cadrul propoziţiei. Distincţia acuzativ / nominativ marcată formal apare numai la pronumele personale de pers. 1 (N. eu – A. mine, ) şi pers. 2 (N. tu – A. tine, te).

La substantiv şi la părţile de vorbire folosite cu valoare substantivală, acuzativul este unul dintre cazurile care se poate construi cu sau fără prepoziţie. Valoarea de bază exprimată de cazul acuzativ este cea de obiect direct, adică de obiect care suportă efectul acţiunii desemnate de un verb tranzitiv: a semăna grâu, a vâna iepuri, a construi vapoare, a citi o carte.

Substantivul în acuzativ fără prepoziţie poate avea următoarele funcţii sintactice: ● complement direct. Determină un verb tranzitiv şi este exprimat prin nume de inanimate (Aştept trenul.), nume de animale (Vânătorul a împuşcat un iepure.) sau prin nume de persoane neidentificate (Ţăranii au prins un hoţ.); ● element predicativ suplimentar: În curând tot judeţul l-a consacrat poet. (L. Rebreanu); ● complement circumstanţial: a) de loc: Am mers o cale lungă. b) de timp: L-am căutat o zi întreagă. Şi au stat acolo trei zile şi trei nopţi. (Camil Petrescu); N-au să mă ţină aici o viaţă de om. (L. Rebreanu); c) de mod: S-a supărat foc.

Substantivul în acuzativ precedat de o prepoziţie sau de o locuţiune prepoziţională poate îndeplini următoarele funcţii sintactice: ● complement direct: Nevoia-l face pe om hoţ şi scoate lupul din pădure. (Folclor); ● (rareori) apoziţie acordată: Pe ea, pe Veronica, judecata o dovedise nevinovată. (I. Agârbiceanu); ● nume predicativ: Vorba e de argint, tăcerea e de aur. (Folclor); ● atribut: Lacătul de la uşa tinzii fu găsit deschis. (I. Agârbiceanu); ● complement indirect: Toţi râd de gluma potrivită. (Camil Petrescu); Din nebunia străină să înveţi minte. (Folclor); ● complement de agent: Însă omul e totdeauna pândit de primejdii. (Z. Stancu); Am fost chemat în cancelarie de părintele Dobre, profesorul nostru de religie. (M. Preda); ● complement instrumental: Veronica îşi ştergea sudoarea de pe frunte cu năframa. (I. Agârbiceanu); ● complement sociativ: Vei săpa sare, la ocnă, împreună cu ţiganii robi. (E. Camilar); Domnu Toma s-a întors în sat cu străjerul. (M. Sadoveanu); ● complement circumstanţial: a) de loc: Plecă din vreme la gară. (L. Rebreanu); b) de timp: În zori, bolnavul adormi. (L. Demetrius); c) de mod: Ursul nu joacă de bunăvoie. (Folclor); d) de cauză: Calul tresări de spaimă. (M. Sadoveanu); e) opoziţional: În loc de dreptate, ne-am ales cu batjocura şi cu averea luată. (V. Eftimiu).

 

Joi, 2018-10-18, 11:22 AM
Bine aţi venit Vizitator
Acasă | Înregistrare | Autentificare
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Octombrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhiva materialelor
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Prietenii site-ului

Copyright MyCorp © 2018
Găzduire site gratuită — uCoz