Limba română
 Accent

 

 

Accent

Pronunţare mai intensă a unei silabe dint-un cuvânt. În cuvintele alcătuite din mai multe silabe, una e rostită cu o intensitate mai mare. Tipul de accent care constă în evidenţierea unei silabe dintr-un cuvânt polisilabic prin mărirea intensităţii vocii se numeşte accent de intensitate (expirator, dinamic).

În limba română, accentul este liber, în sensul că nu este legat de o anumită silabă a cuvântului. Cel mai adesea, accentul poate cădea pe ultima silaba (cazma, cafea) sau pe penultima silabă (cireaşă, albi). În unele cuvinte accentul cade pe antepenultima silabă (vizită), pe a patra silabă (veveriţă) sau chiar pe a cincea silabă de la sfârşitul cuvântului (şaptesprezece).

Deşi accentul în română este liber, la diferitele forme ale aceluiaşi cuvânt el poate fi constant sau mobil. Astfel, accentul este totuşi relativ stabil în cursul flexiunii nominale: mişcare, mişcării, mişcările, mişcărilor. Excepţie fac unele substantive moştenite din fondul latin (soră, surori, noră, nurori) şi unele substantive neologice (radio, radiouri; zero, zerouri; motto, mottouri. În cursul flexiunii verbale accentul este relativ mobil, diferenţiind unele forme temporale: cântă (prezent indicativ), cântă (perfectul simplu). În acest caz, accentul îndeplineşte o funcţie morfologică, contribuind la diferenţierea formelor gramaticale ale verbului (adună – adună, cântă – cântă, ridică – ridică). Deci, în anumite condiţii, accentul poate avea valoare de morfem gramatical.

Uneori accentul are rolul de a diferenţia cuvinte identice din punctul de vedere al fonemelor şi al ordinii lor de succesiune (veselă – veselă, acele – acele, sălcii – sălcii, cenuşii – cenuşii). În acest caz, accentul are o funcţie distinctivă. În limba română, în general, accentul nu se notează. Notarea accentului este însă permisă pentru evitarea unor confuzii dintre cuvinte diferite sau dintre formele unor cuvinte, deci pentru dezambiguizare.

 

 

Sâmbătă, 2018-10-20, 10:47 PM
Bine aţi venit Vizitator
Acasă | Înregistrare | Autentificare
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Octombrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhiva materialelor
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Prietenii site-ului

Copyright MyCorp © 2018
Găzduire site gratuită — uCoz